Scratch har vist meg at alt var ikke bedre før, i allefall ikke enklere. En gang i tiden brukte vi The Game Factory, et program som gjorde det enkelt for oss å lage egne spill. Siden og programmeringen er på norsk, men de fleste guider og filmer er på engelsk.
Begynne med Scratch programmering
Alt du behøver å gjøre er å gå til Scratch, det koster ingenting og er skapt for å gi barn en inngang til programmering. Her kan man registrere en konto, men det er ikke et krav.
Du har 2 valg når du kommer til siden, enten gå Direkte til programmering for å teste det, eller skape en Ny bruker så du kan lagre dine kreasjoner.
Hva er egentlig programmering?
Programmering er noe som de fleste har hørt om, men ikke alle kjenner til hva det er. I kort så er programmering «instruksjoner du gir setter opp for å få en datamaskin til å gjøre saker». Scratch visualiserer dette enkelt.
Det finnes mange programmeringsspråk og de har fordeler og ulemper. Noen er enkle å lære, andre vanskeligere, noen kan gi enkle instruksjoner og andre kan forklare for en komponent i PCen eksakt hvordan den skal utføre en operasjon.
En enkel introduksjon

Det meste begynner med en hendelse, noe som utløser en serie av oppgaver. Et program består normalt av mange hendelser som hver for seg gir programmet ulike funksjoner.
Så om du trykker en tast på tastaturet, klikker på en plass på skjermen eller om en annen hendelse sender en «melding» så skjer det du legger til under.
En serie hendelser

Denne hendelsesrekken sier følgende:
Når du klikker på figuren (med musen), så spilles først lyden «Mjau», deretter spør den «Hva heter du?» og venter til du har fyllt i svar. Så kommer en tankeboble opp med teksten «hmm…» som er der i 2 sekunder, deretter vises ditt navn i en prateboble i 1 sekund og til slutt så sier den «Hei!».
På dette viset så bygger du opp flere hendelser du ønsker skal skje. Du kan bruke operatorer som fungerer som liv, erfaring eller penger. Disse kan du trekke fra eller legge til for å symbolisere skade, utvikling eller kjøp.
Ha et mål å jobbe mot
Det lønner seg å ha en plan for hva man vil skape og sette opp noen mål, men det betyr ikke at man ikke bare kan sette seg ned å utforske og leke. Men sett gjerne opp et miniprosjekt for deg selv, kanskje vil du prøve å skape et spill som andre allerede har gjort, sånn som Flappy Bird. Det er et enkelt spill som krever enkle hendelser og litt grafikk.
Lengst ned er en komplett guide på engelsk for å lage et zombie-skytespill.
Her er et par steg på veien:
- Verden må røre seg framover i det spillet starter.
- Fuglen må hele tiden å nedover, men når du trykker må den gå oppover
- Når fuglen treffer et hinder så slutter spillet
- Man må få poeng etter hvor langt man har kommet, eller etter hvor mange hinder man har klart
Lykke til!
La deg inspirere av andre
Eller følg en guide som denne (for de litt eldre) som lærer deg å bygge et spill steg for steg på engelsk.